We will be(er) there: bokkenwandeling 2018

D

e r zit weer in de maand en dat bekent dat het bockbierenseizoen is geopend! Het startsein om dit seizoensbier weer uit de tap te laten vloeien werd gegeven tijdens de bokkenwandeling in Leiden. De route voerden ons langs 6 locaties en we proefden 6 verschillende (*hips*) bockbieren. Ik zet ze voor je op een rij!

Bier 1: Bock’s

Op deze zonnige herfstmiddag sta ik met ons bierwandelinggroepje We will be(er) there stipt 2 uur ’s middags aan de toog bij de Bruine Boon. Al wapperend met de teamaanmelding krijgen we het eerste bockbier voorgeschoteld: Bock’s (alcoholpercentage 6,8%) van Brouwerij Kompaan uit Den Haag. Ik hou het glas even in het licht en er verschijnt een mooie robijnachtige kleur. Dat begint goed! Dankzij de donkergebrande mout heeft de smaak wel wat weg van karamel, koffie en zelfs laurier. Op het terras genieten we van de start van de bokkenwandeling.

20181104_145454

Bij elk biertje wordt een hapje geserveerd. Creatief balanceren dus!

Bier 2: Verse hop Bock

Aan het lopen van route Blauw die wij hebben gekozen, gaat een goede voorbereiding vooraf. Terwijl we de laatste slokken bij de Bruine Boon nuttigen, bekijken we hoe ver de cafés van elkaar af liggen. De beste tactiek is om nú de langste afstand naar het volgende café te lopen, zodat we straks aan het einde van de rit zo van café naar café (we pakken er een we nemen er twee) kunnen rollen. En dus lopen we de route ‘tegen de klok in’ naar Lemmy’s bier & whiskycafé. Hier staat een Leids biertje op ons te wachten: Verse hop Bock (alcoholpercentage 6,5%) van Brouwerij Pronck.

Een leuk feitje: dit bier wordt gebrouwen met verse Nederlandse hop die zonder bestrijdingsmiddelen wordt gebrouwen. De brouwers reizen in het hop-oogstseizoen af naar het dorp Zieuwent in Gelderland om de verse hop (wat betekent dat het niet is gedroogd) op te halen. Deze hop blijft maar 48 uur goed, en dus wordt de hop bij terugkomst zo snel mogelijk in de brouwketel gegooid. En dat proef je: het bier is hoppig, grassig zelfs en heeft een sterke bittere afdronk. Door de lichte kleur en geur doet hij mij meer denken aan een Pale Ale dan aan een bockbier, maar dat vind ik ook heerlijk dus mij hoor je niet klagen.

Bier 3: Billy Biscuit

Ik heb een zwak voor de biertjes van Two Chefs Brewing uit Amsterdam. Al hun brouwsels hebben funky namen die personages vertegenwoordigen en op het eveneens leuke etiket altijd een kort datingprofiel hebben (Tropical Ralphie, Howling Wolf). Dat is met bockbiertje Billy Biscuit (alcoholpercentage 7.2%) dat Bar Bruut schenkt niet anders. De naam allitereert ook nog eens lekker, mij kun je haast niet gelukkiger krijgen. Tot blijkt dat de leuke naam ook nog eens een functie heeft! Dubbelgelukkig dus, want tijdens het brouwproces zijn er bokkenpootjes aan deze dubbelbock toegevoegd. Ja, die heerlijke koekjes met amandelmerinques en de uiteindes gedipt in chocolade. Het biertje krijgt dan ook een licht zoetje door de associatie met chocola, karamel en amandel.

20181104_160341

Aai aai! Leuk is ‘ie he?

Bier 4: Wintervacht

We zijn al over de helft van de wandeling als we bij de Roze Beurs arriveren. Veel mensen staan buiten te bieren, maar ik ben hier nog nooit binnen geweest en dus besluit ik er een kijkje te nemen. Vanachter de bar worden we hartelijk begroet en nadat ik als een ware paparazzi diverse foto’s van de leuke tap met knuffel heb genomen, proeven we het bockbier Wintervacht (alcoholpercentage 7,5%) van Brouwerij het Roze Varken uit Arnhem. Het bier is donker van kleur en smaakt licht hoppig. Een lekker winters bockbiertje.

Bier 5: Bockschot

Weer zo’n leuke biernaam! Daar zijn de brouwers van De Blauwe IJsbeer uit Nieuwpoort dan ook een kei in. Bij café Re-Spons hebben we een primeur te pakken: deze dubbelbock (alcoholpercentage 8,5%) heeft nog niet eerder het huis van de brouwer verlaten. Tot nu! Er is een beetje meer gebrouwen zodat de bierwandelaars er van kunnen genieten. Dat smaakt natuurlijk net een beetje extra lekker. Het is een krachtig en koppig bier met een mooie zoetverhouding.

45481190_1377210329081559_8913239341833125888_o

Gespot! Al lurkend aan een biertje.

Bier 6: LamBok

Dankzij onze route-tactiek hoeven we maar een paar honderd meter te lopen. Bij café De Valk is onze stempelkaart vol en krijgen we bockbier Lambok (alcoholpercentage 7,2%) van brouwerij Ramses uit Hooge Zwaluwe. Het donkere bier heeft mede door de dry hop een lichtbloemige geur. De donkere moutsoorten geven het bier een dropachtig karakter.

We klinken met onze glazen en zuchten dat het dan toch echt zover is: proost, op ons laatste bockbiertje van de wandeling. Maar niet getreurd: we will be bock!

Showing 4 comments
 • Astrid
  Beantwoorden

  Het was super! De blog doet de bieren terecht eer aan. Volgend jaar weer…We’ll be(er) bock!🍺🍻

  • Frances
   Beantwoorden

   Dankjewel! Het was onwijs gezellig en bovenal smakelijk! 😀

 • Miranda
  Beantwoorden

  Super was het weer! Heerlijk genoten!

  • Frances
   Beantwoorden

   Het was echt weer top! 😀

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Plantsoen Zoeterwoudse Singel