10 feitjes over het Plantsoen

Z

zoals ik in mijn vorige post al vertelde, ben ik sinds kort gastredacteur voor Indebuurt Leiden. Mijn eerste artikel ging niet over bier, maar over 10 leuke weetjes over een mooi stukje groen: het Plantsoen! Wist je dat het Plantsoen het oudste openbare stadspark in de binnenstad van Leiden is? Huppakee, dat is meteen weetje nummero 1 😉. Met mooi weer is het park de ultieme luierplek, zeker op het gras aan de waterkant. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken in het Plantsoen. Check deze feitjes en ik weet zeker dat je met je volgende bezoek extra van het park zult genieten!

2. Gemeentelijk monument

Laten we met een kleine geschiedenisles beginnen. Het park is gelegen op de voormalige verdedigingswallen (bolwerken) die voor de aanleg van het park met de grond gelijk werden gemaakt. In 1835 kreeg Salomon van der Paauw als gemeentearchitect de eer om het park aan te leggen. Hij had immers ook mooi werk verricht met de ontwerpen van de Koornbeursbrug en begraafplaats Groenesteeg. In een jaar tijd werden er diverse bomen en struiken geplant: eiken, kastanjebomen, linden en gouden regen. Het park is sinds 1 juni 1836 open voor publiek en heeft zelfs de status van gemeentelijk monument verworven.

plantsoen-wolkers

3. Terug naar Leiden met Jan Wolkers

Ongeveer ter hoogte van Plantsoen 11 staat midden op het gras het bronzen beeld ‘Moeder met kind’ van Jan Wolkers. Het beeld is sinds 1958 in het park te bewonderen.

4. Vergeten eenden- en zwanenbassin

Is dat kleine eilandje midden in de Zoeterwoudse Singel ter hoogte van de Plantagelaan je weleens opgevallen? In 1870 is dit aangelegd als eenden- en zwanenbassin, waar alleen dit eilandje nog van over is. Vergeet vooral niet naar de mooie Italiaanse populier te kijken die op het eilandje staat.

5. Sproeiwerk

Nog meer water! Ongeveer halverwege het langgerekte park vind je een vijver met fontein. Sinds 1963 had het park al een fontein, maar deze verdween in 1998 omdat het waterleidingsysteem lek was. Het heeft tot 2012 geduurd, maar de vijver inclusief fontein (en beter leidingwerk 😉) is sindsdien weer terug van weggeweest! Leuk extra weetje: de fontein staat elke dag aan van 8.00 tot 22.00 uur.

plantsoen-linde

6. Koningslinde

Wordt er in ons land een nieuwe vorst ingehuldigd, dan planten diverse gemeentes in Nederland een koningsboom, oftewel een lindeboom. Toen prinses Wilhelmina in 1898 koning werd, zijn de allereerste koningslindes geplant. Ook Leiden heeft een aantal koningslindes, waaronder dus de Wilhelmina-linde in het Plantsoen, te herkennen aan het mooi versierde hekwerk rondom de boom.

plantsoen-elektriciteitshuisje

7. Beschilderd huisje

Heb jij ‘m al gespot? Het is – zeker met de begroeiing eromheen – even goed zoeken, maar dit elektriciteitshuisje is te leuk om te missen. Je vindt ‘m net om het hoekje bij de Van Disselbrug, ter hoogte van Plantsoen 73.

Voliere Plantsoen Leiden

8. Vogels spotten in de volière

Het getrippel, gefladder en getsjilp kan je haast niet ontgaan. De volière met kwartels, kanaries en papegaaien is dan ook een eyecatcher voor jong en oud. Het allereerste exemplaar werd in 1867 geplaatst. De vogelkooi die er nu staat stamt uit 1939.

9. Gedenkteken Leidens Ontzet

Op de kruising van het Plantsoen met de Oranjeboomstraat staat sinds 1924 een monument ter herdenking van 350 jaar Leids Ontzet. Elk jaar wordt er hier tijdens de taptoe op 2 oktober een krans gelegd.

plantsoen-boekenhuisje

10. Onderdak voor boeken

Oké, ga je in het Plantsoen dan tóch lekker luieren aan de waterkant, spiek dan even in het boekenhuisje ter hoogte van Plantsoen 45. Hier vind je boeken die je gratis kunt lenen, ruilen of meenemen. Ideaal dus als leesvoer voor in het park!

Showing 2 comments
 • Astrid
  Beantwoorden

  Super leuk stuk….Ik ga het snel allemaal met eigen ogen bekijken …..vooral dat Wolkers beeld….gaaaaaaf!

  • Frances
   Beantwoorden

   Dankjewel! Ik vind het altijd zo leuk om door het park te lopen en elke keer weer iets nieuws te ontdekken. Dat Wolkers-beeld is in het echt nog mooier 😉

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search