USE-IT maps is een gratis stadskaart rijker: Leiden!

L

eiden heeft er een gratis stadskaart bij, en wat voor een! Een kaart die no-nonsense toeristische informatie over de stad geeft, geselecteerd en geschreven door Leidenaren zelf. Ik had het geluk mee te mogen werken aan dit project van de Europese vrijwilligersorganisatie USE-IT. Lang heb ik het project voor me moeten houden, maar de lancering van de eerste editie is nu een feit! Dat betekent dat ik jullie er nu alles, echt alles, over kan vertellen, yay! Daar gaan we.

Irene Blikman USE-IT Leiden

Happy faces: samen met Irene (rechts) als een pauw zo trots op het eindresultaat

Leiden free map made by locals

De stuwende kracht achter de Leidse kaart is Irene Blikman. Op een vakantie kwam zij een USE-IT map tegen en vond het idee en de missie van de kaarten zo leuk, dat ze besloot contact op te nemen met USE-IT – een Europees netwerk van jonge locals die vrijwillig stadskaarten creëren – om ook een kaart voor Leiden te maken. Dit initiatief werd met open armen ontvangen en zo gebeurde het dat Irene in treinsnelvaart op zoek ging naar een vormgever, een drukker en schrijvers om de kaart te realiseren. Want op welke gave plekken in Leiden komen de locals echt graag? De USE-IT maps zijn allemaal niet-commercieel  – niemand betaalt voor een plek op de kaart – zodat jij als lezer er echt vanuit kunt gaan dat alles op de kaart ook daadwerkelijk de leukste plekjes volgens de Leidenaren zijn.

Leiden USE-IT map nummer 36

Leiden tussen de andere 36(!) USE-IT maps

Staa-a-a-t niet op de kaart!

Bestaan er al niet genoeg stadskaarten van Leiden? Tja, dat moet je natuurlijk niet aan mij vragen, want wat mij betreft bestaan er nooit genoeg stadskaarten of reisgidsen over Leiden! Maar al die stadskaarten en reisgidsen die in de schappen liggen hebben een ding gemeen: ze noemen allemaal bekende bezienswaardigheden als de Burcht, de oude haven en de vele musea die ons stadje rijk is. Die kennen we nou wel! Het is juist leuk om ook van de gebaande paden af te wijken. Dat is precies wat deze kaart doet. Het doel van de USE-IT maps is om toeristen de plekjes te laten zien waar de bewoners van de steden zelf graag hun tijd doorbrengen, en waar je als toerist zonder deze kaart dus niet zo 1-2-3 zou komen. Zo ben je op de stadskaart USE-IT Leiden in 5 minuten op de hoogte van de geschiedenis van de stad, lees je hoe je je gedraagt als een local en ontdek je waar de lekkerste cheesecake te vinden is.

Act like a local Leiden

Het is fijn, een heuse Leijenaar-r-r te zijn

Een dorstlessende bijdrage

Zodra mensen die mij kennen de kaart openslaan en mijn foto zien, is de eerst gehoorde reactie: ‘Oh Fren, Het zal weer eens niet’. Mijn waardevolste bijdragen aan de kaart gaan natuurlijk over bier ;). Zo schreef ik een stukje over het Stadsbrouwhuis, mag Café Leidse Lente niet op de kaart ontbreken en moet iedereen op z’n minst een keer in zijn leven een zwevertje in de Roebels hebben genuttigd. Ik leverde heus ook non-alcoholische bijdragen! Concept Store Mei is een van mijn favo fairtrade-winkeltjes en wist je dat het Van der Werffpark nooit zou hebben bestaan als de kruitramp daar niet had plaatsgevonden? Ook ben ik apetrots op het stuk ‘Act like a local’ waar ik onder andere schrijf over de kroegtraditie die Leiden rijk is, de betekenis van het Leidse kwartiertje uitleg en de lezers in vogelvlucht het Leidse accent leer. Natuurlijk ben ik niet de enige die een bijdrage heeft geleverd. Zoveel leuke tips en weetjes zijn er geschreven door diverse vrijwilligers. Ik zou zeggen: haal de kaart in huis en ontdek het zelf! Laat je me weten wat je van de kaart vindt?

Vrijwilliger USE-IT Leiden

Geen tekst zonder iets over bier 😉

Vers van de pers: eerste editie USE-IT Leiden

Zaterdag 9 juni was de lancering van de eerste editie van de kaart en nu is het dan zover: Leiden is de 36e USE-IT map en vanaf nu in ons stadje gratis verkrijgbaar bij:

  • VVV Leiden, Stationsweg 26
  • Old School, Pieterskerkhof 4A
  • Pieterskerk, Pieterskerkhof 1A

Of geef mij een seintje, ik heb nog een paar Leidse stadskaarten op voorraad liggen.

Liever geen stukje uitgeprinte boom? Download dan deze en andere USE-IT maps op https://use-it.travel/home

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Tegel erin tegel eruit actie Leiden