Leidse tegeltjeswijsheid
van Tuinman & Tuinman

‘T

egel eruit, plant erin!’ Zo luidt de tegeltjeswijsheid van Tuinman & Tuinman en de gemeente Leiden. Zij willen niets liever dan Leiden groener en gezonder maken. Want Leiden bevat veuls te veul tuintegels. Daarom is de groencampagne in het leven geroepen, waarbij elke Leidenaar tot 21 juni 2018 tuintegels om kan ruilen voor gratis plantjes.

Leidse tegel voor Leidse plant

Groencampagne

Stoeptegels, klinkers of kinderkopjes: het mag allemaal ingeleverd worden. Omdat het me iets te veel werk lijkt om de dekvloer van mijn betonnen balkon te schrapen, heb ik mijn zinnen gezet op het betegelde terras van vriendlief. Ik hou minutenlang een betoog over minder vlinders, slechtere luchtkwaliteit en overstromingen omdat regenwater niet natuurlijk kan worden opgenomen. Of hij zich daar niet ontzettend schuldig over voelt met zijn 8 tuintegels. Nog geen 5 minuten later krijg ik de grootste tegel in mijn handen gekwakt. Op naar Winkelcentrum De Luifelbaan!

Groencampagne Leiden

De tegelteller

Ik trotseer de wervelwind die een moderne dans opvoert op het Bevrijdingsplein. Van ver zie ik de fluorescerende gele tuinbroeken al staan en ik probeer te zwaaien met de loeizware tegel. Het lijkt er meer uit te zien alsof ik de tegel op de grond wil smijten en dus snelt Tuinman naar me toe om de tegel over te nemen. Enthousiast vertelt hij me dat ze zojuist het aantal ingeleverde tegels hebben geteld en dat ik de 175e kom brengen! Trots knik ik voor alle buurtbewoners die de wind vandaag hebben getrotseerd.

Leiden groener en gezonder

Tuinman vertelt

Terwijl de ene Tuinman mijn tuintegel op de hoop legt, vertelt andere Tuinman over de actie. ‘Heb je nog meer tegels thuis? Voor elke tegel ontvang je een gratis plantje (maximaal 7). En als je meer dan 10 tegels hebt, kun je die tijdens de actie door de gemeente gratis laten afvoeren. Hartstikke handig! Ben je helaas niet in het bezit van een grote tuin? Je kunt ook een geveltuintje aanleggen. Van de gemeente mag je een smal voortuintje creëren die strak tegen de gevel van je huis of flat aanligt.’ Ik vertel Tuinman eerlijk dat de tegel van vriendlief afkomstig is. ‘Maar voor wie is het plantje dan?’ vraagt Tuinman met een knipoog.

Tuinman en Tuinman maken Leiden groen

De bloemetjes buitenzetten

Een grassprieterige bodembedekker of toch een fleurig bloemetje? Ik steek mijn tong uit naar de grijze lucht boven het plein en kies voor een plant met gele bloemen die niet onderdoet voor de kleur van Tuinmans tuinbroek. Bij vriendlief zet ik het plantje direct in de aarde. Samen bekijken we het resultaat. ‘Het plantje staat wel wat zielig zo in z’n eentje. We moeten er wel wat vriendjes bijhalen hoor!’


Lever ook je tuintegels in voor gratis plantjes!

Leiden is groen, maar mag nog best een tikkie groener. In 2017 haalden Tuinman & Tuinman met hun Groencampagne maar liefst 5.000 tegels en 26.500 klinkers op! Challenge accepted voor 2018! Ruil jij tot en met 21 juni ook een tegel uit je tuin in voor een gratis plant? Kijk wanneer de plantjeskaravaan bij jou in de buurt komt:

  • zaterdag 19 mei: Oosterhof Zeeheldenbuurt van 12.00 – 15.00 uur
  • Woensdag 23 mei: winkelcentrum De Luifelbaan van 14.00 – 16.00 uur
  • zaterdag 26 mei: Zeeheldenbuurt kruising Munikkerstraat/Trompstraat van 13.30 – 15.30 uur

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

USE-IT map Leiden