Loeigezellig: de koeien weer in de wei


E

en koe is een koe, dacht ik altijd. Een zwart-wit, rood-wit of egaal gekleurd zoogdier dat log in de wei gras staat de herkauwen terwijl de grote glazige ogen de wereld aan zich voorbij laten gaan. Geen uitspringende emoties, met uitzondering van een loei hier en daar. Maar wat als je vanaf oktober de stal in wordt gedreven, alleen gedroogd hooi te eten krijgt en je je naaste buurvrouw niet mag maar toch dik zes maanden tegen haar (kont) aan moet kijken? Ja, dan zou ik als je ein-de-lijk weer vers gras en lentelucht mag begroeten ook springen van geluk!

De koe bij de horens vatten

De lente in regio Leiden begint pas echt nadat je koeien dansend de wei in hebt zien gaan. En ze daarbij perfect op de gevoelige plaat hebt vastgelegd. Een uitdaging voor elke fotograaf, maar ik wilde daar nog een extra moeilijkheidsgraad aan toevoegen. Gewoon. Voor de lol. Geen stilstaand beeld van een dansende koe, maar een foto van het dier in volle snelheid zodat de beweging van het beeld spat. Ik had alle hoop dat het ging lukken, met name omdat ik maar liefst twee keer op pad ging. Vorige week had ik al even geoefend bij kaasboerderij Van Harten in Woubrugge. Dit weekend was het hét moment bij melkveehouderij de Elza Hoeve aan de Vlietweg in Leiden.

dsc_0412-900x600

De boer opgaan

Een half uur van tevoren, de koeien zullen om elf uur losgelaten worden, arriveer ik op het erf. Uit diverse auto’s worden kinderwagens uitgeklapt, de ene volle bakfiets na de ander hobbelt voorbij en ook de stepjes, driewielers en poppenwagens zijn vertegenwoordigd. Jep, dit is natuurlijk een waar kinderparadijs. Ik voel me ietwat een vreemde eend in de bijt, maar gelukkig zie ik ook wat pensionado’s en een jong stel dat opgelucht mijn kant op knikt. Niemand lijkt zich erom te bekommeren dat ik geen grut bij me heb en dus stap ik net als de kinders op de koeien af om ze te aaien, te fotograferen en met een hoog stemmetje toe te spreken: ‘Is dat hooi lekker? Ga maar lekker knabbelen. Ohhh, wat ben jij mooi!’ Ik weet niet wat dat is, maar al die beestjes op een rij met hun grote koppen tussen de spijlen doet wat met je. Kirrend begroet ik de dames een voor een.

Het moment van de waarheid

Nog vijf minuten, de gezinnen begeven zich van de stallen langzaam naar de hekken en het weiland waarlangs de koeien zich straks van hun beste kant zullen laten zien. Ook ik zoek een strategisch plekje uit. Kinderen worden op de nekken van vaders gehesen, de camera’s worden al uitgeprobeerd en schoorvoetend gaat iedereen steeds ietsje dichterbij staan. Het is stipt elf uur. Nog geen losgeslagen koeien. Mensen links en rechts van mij beginnen al wat ongeduldig te worden. Er wordt op horloges gekeken, kinderen worden weer van de nekken gehaald en door lollige vaders worden klompen aarde in het water gegooid vergezeld van de tekst ‘kijk een kikker!’ waar ze zelf nog het hardst om moeten lachen, waardoor ze door hun schamende partners een por in hun zij krijgen. ‘Schat, gedraag je nou!’

Opeens horen we een flink gezoem in de lucht. Als een kudde volgende schapen roept de ene na de andere toeschouwer dat het een drone is. Het ding maakt flink wat lawaai terwijl het in de lucht positie kiest boven het weiland waar het straks allemaal gaat gebeuren.

Wanneer de boer met een kwartier uitloop naar het publiek loopt, begint als een startsein het eerste kind te brullen. Verderop zet nog een kindje het jengelen in en ook het iets oudere grut rechts van mij begint te sputteren. ‘Mam, we staan hier al uuuren. Mam, waarom duuurt het zo lang? Mam, ik heb geen zin meeer.’

Ons groepje toeschouwers staat op 500 meter afstand van de boer, maar toch probeert de beste man zonder microfoon of versterking iets ten gehore te brengen. De mensen vlakbij hem knikken begrijpend, maar wij kijken vertwijfeld om ons heen. Uit het publiek wordt gesuggereerd dat het wel een welkomstwoordje zal zijn. Dat stelt iedereen gerust. In ieder geval weten we allemaal wat het betekent wanneer de boer zich naar de nu nog gesloten staldeuren begeeft. De camera’s en mobieltjes worden in de aanslag genomen.

dsc_0438-900x600-2

Lentekriebels

Er klinkt wat geloei uit de stal, dan zet de eerste koe haar hoeven in het gras en terwijl zij haar benen spastisch strekt en het publiek goedkeurend lacht, volgen de rest van de dames automatisch. Ik schiet met mijn camera alsof mijn leven ervan afhangt, maar de koeien gebruiken bij hun huppelsprongen zulke gekke stuiptrekkingen, dat het lastig is de scherpte op de foto’s vast te leggen. Van de 148 (geen grap) foto’s die ik in drie minuten tijd heb geschoten, zijn onderstaand de enige twee foto’s die ietwat in de buurt komen van wat ik voor ogen had…

dsc_0454-900x600
dsc_0443-900x600

Het hele dansspektakel duurt nog geen tien minuten, maar mijn hoofd vliegt van links naar rechts om alles te kunnen zien. Een grote groep koeien trekt meteen naar achter, het jonge grut blijft vooraan dralen. Terwijl de ene koe direct begint te grazen, laat de ander een flinke vlaai vallen. En ja hoor, een te enthousiaste koe verlaat het droge en belandt met haar poten in het naastgelegen slootje. Gelukkig lukt het haar er weer uit te komen. De drone zakt naar beneden af om op de koeien in te zoomen, maar daar zijn de dames niet van gediend. Ze schrikken zich een hoedje van dat brommende gevaarte in de lucht en rennen tot groot plezier van het publiek weer terug richting de stallen. Mooi! Zo krijg ik een herkansing voor de foto’s.

dsc_0368-900x600

Helaas, ook de herkansing mag niet baten. Ze springen, hotsen, huppelen, schijten en loeien nog wat na, maar dan staan ze gezamenlijk vredig te grazen. Het merendeel van het publiek is halverwege al afgedropen om koffie of een ijsje te halen, naar de paarden te kijken die ook aanwezig zijn of gewoon van de rest van de dag te genieten. Ik kijk nog even naar dit rustgevende Hollandse plaatje. Dames, dat jullie al jullie vier magen maar lekker mogen vullen met het knapperige gras. Een heerlijk voorjaar gewenst!

dsc_0395-900x600

Heb je ook koeien in de regio zien hupsen en springen? Laat het weten in de comments!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search