Even tulpen in huis halen

E

en jaar geleden had ik ze al in het vizier, de tulpen mét de bloembollen er nog aan die één keer per jaar bij Intratuin Voorschoten te koop zijn. Met die bollen er nog aan blijven de bloemen langer goed en bonuspunten: ze zijn ontzettend decoratief neer te zetten in een mooie glazen vaas. Prachtig. Ik was om. Helaas pieste ik vorig jaar naast de pot, omdat op zaterdagmiddag na 3 uur (het tijdstip dat ik dacht nog wel even naar de Intratuin te kunnen) alles al weg was. Dit jaar moest en zou ik er dus bij zijn.

Tulpen met bloembol, een plaatje

Ik hield het reclameblaadje van Intratuin Voorschoten al maanden nauwgezet in de gaten. En ja hoor, eind december stond het erin: ‘kom je ook je favoriete kleur tulp met bol plukken?’ De tekst werd vergezeld van een fleurige foto vol glazen potten waarin de tulpen met touw tot een mooie bos zijn gebonden. Vooral de bos witte tulpen in een lage ronde schaal vond ik een lust voor het oog. Een schaal en wat touw heb ik in huis, bedacht ik enthousiast, dus dat kan ik ook! Ik hoef alleen maar de tulpen te halen. De datum zette ik met dikke viltstift in mijn agenda.

20180120_102140-900x600web

Pluk de dag

Op Nationale Tulpendag (geen grap) is het zover. Ik neem geen enkel risico en bivakkeer nog voor de openingstijden bij de voordeur van het tuincentrum. Eenmaal geopend steven ik direct op de tulpen af. In het gangpad tussen de voorjaarsplanten en de tuinierspullen staan de tulpen keurig in het gelid. Pas wanneer ik dichterbij kom, zie ik de bollen waar de tulpen aan vastzitten. Kleiner dan ik dacht! Geen tijd om daarbij stil te staan, want de vele kleuters die lieflijk door hun ouders worden aangemoedigd om een tulpje te plukken, ritsen de mooiste exemplaren voor mijn neus weg. Ik zet mijn zinnen op een bosje tweekleurige roodgelen. Ik heb al een mooi bosje in mijn hand als ik een bord in het vizier krijg waarop staat : ‘€ 1,99 voor 10* stuks! * Op=Op. Max. 20 tulpen per klant.’ Ja, dat op=op heb ik vorig jaar al meegemaakt. Ik heb niet echt iets aan 2 bossen tulpen, maar door het maximumdreigement kan ik niet anders dan met 20 tulpen de deur uitlopen. Ik gris dus ook nog een paar rozewitte en paarse bloemen mee.

Creatief met tulpen

Bij de inpaktafel neem ik ruim de tijd om de tulpen – die met bol dus opeens ook vier keer zo lang zijn – in bruin recyclepapier te verpakken. Plakbandje erom en in de fietstas. Behalve dat ze daar onderweg naar huis een paar keer uitvallen. &^%#! Thuis gris ik op het aanrecht het inpakpapier ervanaf. Drie blaadjes dwarrelen op de grond: 2 bloemen verloren. Geeft niets, geeft niets, hou ik mezelf voor. Zo zie je maar net dat die extra bos die ik eigenlijk niet nodig had, toch nog goed van pas zal komen. Ik pak mijn mooie glazen vaas uit de kast. Normaal past daar een flinke bos tulpen in, maar natuurlijk zonder die bollen eraan. Wanneer ik het roodgele bosje erin probeer te proppen, heb ik al vrij snel door dat de vaas niet meer dan 3 bollen accepteert. Ik probeer ze nog trapsgewijs in de vaas te laten zakken, maar omdat de tulpen al een meter lang zijn, hangen ze er heel verdrietig bij.

Bloemschikt het? Nee!

Maakt niet uit, gewoon een plan B verzinnen. Ik was in eerste instantie via die foto van de Intratuin toch verliefd geworden op die tulpen in die lage schaal, dus dat ga ik ook gewoon doen. Ik heb geen mooie lage decoratieve vaasschaal, dus ‘omdenken’ die handel en ik haal een ovenschaal tevoorschijn. Ik heb maar 1 rond exemplaar in mijn bezit, die helaas ribbels bevat waardoor je de bollen niet zo goed door het glas zult zien. Dan zet ik ze straks wel op de koffietafel zodat de bollen van bovenaf nog te zien zijn.

Schaal, check. Touw, check. Tulpen check. Ik kan beginnen. Met mijn ene hand probeer ik de tulpen te bundelen terwijl ik met de ander het bolletje touw halfslachtig om de hals van de tulpen drapeer. Ik vervloek het feit dat ik a la Shiva geen 4 armen tot mijn beschikking heb om het handeltje bij elkaar te houden. Terwijl ik met mijn knie omhoog de tulpen in bedwang hou, de bloemen nog net niet aan mijn eigen trui vastknoop en met de schaar bijna mijn oog uitsteek, schiet de sketch van Bert Visscher door het hoofd: ‘Dames en heren, we gaan vandaag bloemschikken. Het belangrijkste blij het bloemschikken is, de helm.’

Het decoratieve bosje van de Intratuin.

Mijn creatiebundeltje.

Ik ga een keertje creatief doen hoor

Nou.  Dit het resultaat.

Vind je het niet onwijs mooi?

Heb ik dan dik een uur over gedaan.

Eigenwijs dat ik ben heb ik dit lelijk bij elkaar gebonden zooitje pontificaal op tafel gezet. Dan denk je dat je ervan af bent. Dat je alleen nog maar net zolang naar dat afzichtelijk bij elkaar gebonden bosje hoeft te kijken totdat de bloemen eindelijk een keer het loodje hebben gelegd. Maar nee hoor. Dan ga je ’s avonds naar bed en kom je ’s morgen de woonkamer binnen, hebben die tulpen zich ’s nachts uit dat ovenschaaltje gewrikt en liggen ze op de grond te creperen van het lachen.

Ik snap ook heus wel dat ik zo’n diy-bloemschikstukje niet net zo mooi krijg als op de secuur gestylde foto van de Intratuin. Maar daar heb ik dus mooi wel even de pest in. Jaloers hou ik de foto bij mijn eigen creatie. Wat is hun geheim? Zouden ze alleen piepjonge tulpjes gebruikt hebben? Ja, ze zijn wel wat minder lang dan die van mij. Hoe houd je ze dan in godsnaam in het gareel als ze uiteindelijk gaan groeien? Hoe voorkom je dat ze niet die vaas uit denderen? En waarom wordt dat water bij mij al na een half uur pisgeel? Even een bosje tulpen in huis halen is veranderd in de neiging om de Intratuin dreinend op te bellen en te vragen om een handboek hoe ik die verdomde bloemen nou eindelijk eens potsierlijk in mijn ovenschaal krijg.

Het omgekukelde bosje heb ik nu voor de zoveelste keer van de grond geplukt. Geen blaadjes meer gesneuveld, dat wel. Dus mooie, stevige tulpen? Zeker. Maar laat die bollen maar lekker bij de teler.

dsc_0231-900x600web
dsc_0228-900x600web
Showing 4 comments
 • Astrid
  Beantwoorden

  Woehahaha hylarisch weer…overkomt dit ons niet allemaal? Lijkt allemaal appeltje eitje totdat je zelf zo’n crea poging doet😂😂😂

  • Frances
   Beantwoorden

   Hihi dankjewel! Ja het lijkt altijd zo makkelijk, maar ik kwam toch niet zo ver met mijn touwtje en tulpen 😛

 • Jessey
  Beantwoorden

  Hahaha en toen ik langs kwam durfde ik er al niets van te zeggen.. het zag er zo… uhm.. apart uit 😂 fijn dat je toen zelf al lachend het verhaal vertelde. Hilarisch!!

  • Frances
   Beantwoorden

   Hahaha wel lief dat je er niets van zei en 1 van de tulpen gewoon van je warme chocomel liet drinken 😛

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Libelle 3x Leiden