Het Verleiden gaat vreemd | Gent

L

eiden en ik gaan nu al bijna 2 jaar met elkaar. We hebben het ontzettend leuk samen, maar zo af en toe vraag ik me toch af hoe het met een ander zou zijn. De intense relatie die we hebben, kost namelijk aardig wat energie! En dus nam ik een weekendje eens lekker de tijd voor mezelf. Een beetje rondkijken kan geen kwaad, dacht ik. Zonder erop gerekend te hebben, hield ik er een heftige vakantieromance op na. Met Gent.

Gent, de grote broer van Leiden

Gent heeft altijd al een mysterieuze aantrekkingskracht op mij gehad. Antwerpen en Brugge heb ik jaren geleden al afgevinkt, maar Gent bleef op de een of andere manier een onbereikbare crush. Het werd tijd om een onverwachte ontmoeting in scène te zetten. Ik kuste Leiden gedag, en zat nog geen 2,5 uur later in hartje Gent. En Gent in de mijne. Want ik was meteen stapelverliefd. Overduidelijk val ik op dezelfde types: Gent heeft namelijk meer gemeen met Leiden dan je op het eerste gezicht zou denken. Ik deel 5 hotspots die me meteen aan thuis deden denken.

DSC_0067-900web

Lakenhalle

Net als Leiden bevat Gent een lakenhal: een gebouw dat in vroegere tijden dienstdeed als centrale handelsplaats voor de lakennijverheid. Hier werden de stoffen gewaardeerd, gekeurd en vervolgens verkocht. Waar Leiden de hal heeft omgetoverd tot museum, wordt het gebouw in Gent dagelijks gebruikt door een schermschool. Vergeet vooral niet via de zijkant van de lakenhalle de belforttoren te betreden. Op 95 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de stad.

20170604_220623-900web

Waterstad

Wat de singels zijn voor Leiden, is de Leie voor Gent. Langs de oevers ontstond een bruisend economisch centrum, wat binnen de kortste keren de haven van de stad werd. De Graslei en Korenlei zijn voor toeristen dan ook gewilde plekken om karakteristieke stadskiekjes te maken en daarna aan boord te stappen bij een van de vele rondvaartschuiten. De ideale manier om de stad vanaf het water te bekijken en de karakteristieke gevels van de lage landen te bewonderen.

DSC_2489-900web

Streetart

De beschilderde elektriciteitshuisjes in Leiden zijn de laatste restanten van onze streetart. Gent kent daarentegen nog een levende graffiticultuur. De Werregarenstraat, beter bekend als het ‘graffitistraatje’ is daar het levende bewijs van. Het smalle straatje is een kleurige bedoening waar je instant vrolijk van wordt wanneer je erdoorheen loopt. De muren veranderen voortdurend van uiterlijk, want dit is een legale plek voor kunstenaars om te laten zien wat ze in huis hebben.

DSC_0115-900web

Begijnhofjes

Leiden kent maar liefst 35 hofjes! Ook Gent kent enkele ‘begijnhofjes’: huisjes waar alleenstaande vrouwen als katholieke gemeenschap samenwoonden. Het Klein Begijnhof Onze Lieve Vrouw Ter Hoyen staat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De hofjes stralen een oase van rust uit.

kaart-900web

Gratis stadsplattegrond Use-It

Een stadskaart mag natuurlijk niet ontbreken bij een citytrip. Je wordt helemaal vrolijk van deze gratis stadskaart Use-It Gent. Een absolute musthave wanneer je het zat bent om de bekende trekpleisters met honderden andere toeristen te delen. Op zoek naar de verborgen pareltjes waar de echte locals zich verstoppen voor het toeristenpleps? Deze kaart vertelt je waar je moet zijn! Voor Leiden is er ook een gratis Use-It in de maak, spannend!

20170603_182927-900web

Gulzig verlangen naar meer Gent

Nog niet genoeg van de Leidse sfeer in Gent? Breng dan nog een bezoekje aan de iets verder weggelegen Sint-Pieterskerk. Of bestudeer het stadswapen eens van dichtbij (hint: het bevat ook een leeuw).Een groene oase vind je bij De Plantentuin, de botanische tuin van Gent. Een lekkere maal eet je ook hier bij het Pakhuis. En uiteraard geniet je in Gent van een heerlijk stadsbiertje. Schol!

DSC_2469-900web

Leiden, het spijt me! Het gebeurde gewoon. Echt, het betekende niets. Ik dacht de hele tijd aan jou!

Hoe liep het af met mijn vluchtige romance?

Gent is qua oppervlakte en aantal inwoners de absolute krachtpatser in vergelijking met ons kleine Leiden. Toch is daar in het centrum van de Vlaamse stad niets van te merken: knusse straatjes, gezellige terrasjes en belangrijke bezienswaardigheden op huppelafstand van elkaar verbloemen de grootte van de stad. Ondanks de gezelligheid in deze één na grootste gemeente van België, kreeg ik een beetje heimwee. Na een mooi weekend ging ik dan ook weer huiswaarts. Size doesn’t mather, after all.

Comments
  • Astrid
    Beantwoorden

    Leuk! Ik wil ook naar Gent!!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search