Het oudste biertje van Nederland: Leithon

M

ijn zaterdagen vul ik met routine. Relaxed ontbijten met een kop koffie om vervolgens op m’n gemak over de markt op de Nieuwe Rijn te slenteren. Ik eet een flinke bak kibbeling, kijk verlekkerd in de etalage van Banketbakkerij Jacobs en richt mijn droomhuis in gedachten in met spullen van Bentveld Interieur. De dag sluit ik altijd hetzelfde en voornamelijk goed af: met een bezoek aan de Bierwinkel. Bij de toonbank schreeuwde een bruin stenen bierkruikje “koop mij, koop mij!”. En dus deed ik dat.

Proef de Leidse historie met Leithon 834

Bij de naam Leithon denk ik direct aan Leiden. Toch schrik ik wanneer ik ontdek dat het bier afkomstig is uit Amsterdam Noord! Niet van Leidse makelarij dus, maar van het jonge brouwhuis Vals Nat Bier. De roots van het bier liggen dan wel weer in onze Leidse regio.

Historisch archeologisch bier

Het bier is tot stand gekomen als een archeologisch experiment. Het is namelijk gebrouwen op basis van vroeg-middeleeuwse archeologische vondsten. Ik krijg gelijk waanideeën over een eeuwenlang onder de grond gelegen lepeltje dat mee is gebrouwen met dit bier, maar in die archeologische richting moet je niet denken. In het brouwproces is er gebruikgemaakt van Duitse hop, omdat – voor zover bekend – in de vroege middeleeuwen alleen in Duitsland met hop werd gebrouwen. Met deze brouwmethode is Leithon 834 het eerste archeologische en daarmee waarschijnlijk het oudste op hop gebaseerde bier van Nederland!

De dag des smaakoordeels

Van zulke weetjes krijg ik dorst. Tijd om de proef op het bier, ehh de som te nemen! Het oog wil ook wat en dus bestudeer ik eerst het flesje, of eigenlijk de mooie bruine aardewerken kruik dat het is. De doorgewinterde etiketlezer valt de grap op dat het alcoholpercentage van 8,34% gelijk is aan het jaar dat vermeld wordt op het etiket: anno 834.

Dan plop ik de beugelsluiting open. Ik ruik zoet, zelfs karamel wanneer ik de mooie roodbruine, haast aardse kleur van het bier in het glas laat lopen. Klopt als een bus met de ingrediënten die op het etiket staan: karamel, vanille en jeneverbes. Erwten? Ja, het staat er toch echt. Erwten zijn ook gebruikt in dit recept. Ik proef ze (godzijdank) niet. De walnoten wel. Die creëren die volle, rijke smaak. De hop geeft het bier een klein bittertje mee aan het eind. Ik heb niets anders dan lovende woorden voor dit bier dat qua smaak en kleur mooi in balans is.

Bloed, zweet en wort

Het biertje is al verkrijgbaar sinds 2016. Brouwerij Vals Nat Bier deed in dat jaar mee aan de Open Nederlandse Kampioenschappen Hobby Bierbrouwen. Het Leithon bier werd samen met ruim 500 andere ingezonden bieren beoordeeld door een vakkundige speciaalbierenjury. Het viel nippend eh nipt buiten de prijzen. Absoluut de moeite waard om dus eens te proeven! Het bier is verkrijgbaar in een Limited Edition. En met limited bedoelen ze dan ook echt limited: het bier blijft beperkt tot de batch die nu in de winkels ligt.

Wil je dit biertje ook proeven? Ga dan hop hop hop naar de Bierwinkel Leiden, of bestel online via hun shop. De 500 milliliter kruik kost € 6,99. Alvast veel bierplezier!

Showing 4 comments
 • Wanda Elzenga

  Wat leuk! En je hebt gelijk het is heel erg lekker:-))

  • Frances

   Dankjewel Wanda! Leuk dat je het bier ook lekker vindt! 🙂

 • Astrid

  ?Het water loopt me in de mond.
  En kruikje bewaren voor eigen brouwsels he??

  • Frances

   Haha het kruikje is al schoongemaakt en gevuld met eigen brouwsel! 😉

Start typing and press Enter to search

Uitzicht op stadhuis LeidenPetruskerk Leiden krokus