Een Leids stripbroek met hart en ziel gemaakt

I

k schuif met mijn kont heen en weer tot ik lekker in de kussens van de bank geparkeerd zit. Tot in details heb ik over het komende uur nagedacht: een kop thee, de koektrommel en het plaid liggen binnen handbereik. Ik ben er klaar voor! Ik sla de eerste bladzijde van het stripboek De Ziel van Leiden open, een teken voor de kat dat ik voorlopig niet op zal staan en hij zich veilig op mijn schoot kan nestelen.

Met bier ontstaan de beste ideeën

Het concept voor dit stripboek is ontstaan in de kroeg. Dat Leiden leuk is, daar zijn de makers van het stripboek het over eens. Maar wat maakt Leiden nou Leiden? Omdat ze hier (ook zonder bier) geen eenduidig antwoord op weten te vinden, schakelen ze de hulp van inwoners in om te discussiëren over de vraag wat de ziel van Leiden is. Het antwoord hou ik nu in mijn hand: in de vorm van een stripboek is de uitwerking van het idee teruggegeven aan de inwoners van de stad.

Het hoofdpersonage in het Leidse stripboek

Het stripboek begint in de Stevenshof, waar we kennismaken met de Amsterdamse jongen Joppe. Ik denk bij deze naam direct aan Cornelis Joppenszoon, de weesjongen die aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog op 3 oktober de pot met hutspot vindt. Joppe gaat als stagiair bij het Leidsch Dagblad aan de slag. Mopperend, omdat hij vindt dat Leiden geen ziel heeft. Een jaar geleden kwam ik als Amsterdammer klagend en stampvoetend naar de Sleutelstad toe, dus ik voel al direct een band met deze jonge student. De hoofdredacteur van de krant ziet in het gemopper van Joppe meteen een mooie stage-opdracht liggen: de ziel van Leiden ontdekken.

DSC_0391-900web

7 thema’s, 7 illustratoren

Ben je niet zo’n (stripboeken)lezer? Dan is dit stripboek juist iets voor jou. Je hoeft namelijk helemaal geen grote spanningsboog te hebben. Het stripboek is opgedeeld in 7 korte behapbare hoofdstukken, waarin steeds een Leidsch thema de revue passeert zoals Leidse muziek, architectuur of 3 oktober. Elk hoofdstuk is door een andere illustrator getekend. Zo krijg je verschillende stijlen onder ogen. Na elk hoofdstuk volgt een bladzijde met extra informatie over het zojuist gelezen thema. Ben je na een thema wel even klaar met de geschiedenisles? Dan leg je het stripboek lekker even opzij tot je weer zin hebt om verder te lezen.

DSC_0380-900web

Koekerroe!

Wegleggen lukt mij in ieder geval niet. Ik verslind het stripboek dezelfde dag nog. Dit komt met name door de flinke dosis zelfspot die de makers bevatten. Ik ben al verknocht bij het eerste thema ‘Leidse muziek’ waar een Leidse duif ‘koekeroe’ koert. Op de rode achterflap houdt Joppe alle projectteamleden met een hand in de lucht, iets wat Jerommeke ook bij de familieleden van Suske en Wiske doet. Zelf vind ik Joppe wel iets weghebben van ‘Waar is Wally’. Ik zie Joppe al voor me in een groot Leids geïllustreerd zoekboek. Ook gniffel ik bij de sluikreclame die in elk hoofdstuk de kop op steekt. Joppe bekijkt een stadsplattegrond met Praxis, loopt langs een Abri met theater Ins Blau, proost met Pronckbier en ziet vanaf de Burcht een zweefvliegtuig van Zorg & Zekerheid. Niet zo gek, want deze en andere sponsors maken het mogelijk dat het stripboek gratis onder alle Leidse huishoudens wordt uitgedeeld.

Leidsch grachtenwaterbier

Iets wat me tijdens het lezen opvalt, is het subthema dat in elk hoofdstuk terugkomt: het vervuilde grachtenwater in ons stadje. De gekste dingen worden uit de grachten gevist zoals fietsen, winkelwagens, koelkasten en bierglazen. Over bier gesproken; vroeger was het water in de stad zo sterk vervuild, dat er als drinkbaar alternatief bier werd gebrouwen. Ook in de huidige tijd is het trouwens niet verstandig om een glaasje grachtenwater te drinken. Zullen we daarom met zijn allen afspreken om geen BBQ’s en portemonnees meer in de singels te dumpen? Want het zou toch machtigmooi zijn als we straks het Leidse bier weer vanuit de grachten kunnen brouwen!

DSC_0418-900web

Wist je dat Leiden

  • na Amsterdam de meeste grachtenkilometers telt?
  • in 1860 de eerste conservenfabriek van Nederland had?
  • de oudste universteit van Nederland heeft?
  • vroeger de grachten gebruikten om marktwaar aan te leveren?
  • heeft bedacht om katten zelfstandig uit de gracht te laten klimmen via aan de kant hangende scheepstouwen?
  • Albert Einstein nooit als inwoner heeft mogen verwelkomen?

Ter leering ende vermaeck

Ik ben bij de laatste bladzijde van het stripboek aangekomen. SPOILER ALERT! Het moraal van het verhaal wordt onthuld: wat maakt Leiden, Leiden? De mensen. Zij zijn het kloppende hart van de stad, de spil waar Leiden op draait. Door de inwoners, studenten en toeristen is Leiden een stad die bloeit en boeit. Dat laatste blijkt wel uit mijn to-do-lijst die ik tijdens het lezen van het Leidse stripboek heb opgekrabbeld. Een bezoek brengen aan museum Het Leids Wevershuis waar ik nog nooit van had gehoord, de app Leiden Discoveries downloaden en mijn eerste stapjes zetten in het Bio Science Park. Er is nog zoveel historie en innovatie in Leiden te ontdekken.

Zielleiden-900web

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search