Ode aan de pindakaas

O

h pindakaas, oh pindakaas, waar zijt gij, mijn pindakaas. Nou, in dit potje van Ilias Delicatessen natuurlijk! Een goed begin van deze bijzondere dag.

Gelukkige pindakaasdag!

Het is vandaag Nationale Pindakaasdag en daar moet op gegeten worden. Dit doe ik natuurlijk met de lekkerste pindakaas van Leiden. Ik schaam me een beetje, want als een groupie sta ik vanmorgen vroeg bij de marktkraam van Ilias op het Bevrijdingsplein. Nee, laat ik helemaal eerlijk zijn: ik sta te schuilen in de Albert Heijn XL tot de kraam open is voor business. Ik ben de eerste klant die vandaag pindakaas komt kopen!

Helaas pindakaas

Dat pindakaas oorspronkelijk uit Amerika afkomstig is – dan hebben ze daar toch nog iets goeds gedaan, zullen we maar zeggen – en dat het na export in Nederland is blijven ‘plakken’, negeer ik vandaag totaal. Pindakaas is oerhollands. Punt uit. Na mijn dierbare aankoop fiets ik zo snel mogelijk naar werk. ‘Ik heb ‘m!’, schreeuw ik naar mijn collega die al rustig op z’n plek zit. Met mijn jas nog aan race ik naar de keuken om een bord, een mes en wat crackers te pakken. Voor de vorm scan ik het etiket waarop de ingrediënten ‘pinda’s, enthousiasme en liefde’ staan vermeld, voordat het moment daar is dat het dekseltje eraf mag. Kijk mijn nog-niet-wakkere-hoofd eens zielsgelukkig zijn.

Smeren, smeren, smeren

Het klikgeluid van de deksel die opendraait, de onaangeroerde goudbruine oppervlakte die je tegemoet schijnt. Het water loopt me in de mond. De pindakaas is robuust van structuur en daardoor anders smeerbaar dan je gewend bent van de supermarktvarianten. De supermarktpotten ‘met stukjes pinda’ komen dan nog het dichtst in de buurt van deze zelfgemaakte pindakaas. Dat het ontzettend vers is, bewijst Ilias elke keer op de markt, waar de pindakaasmachine overuren draait om de potten te vullen. Zo zie je met eigen ogen dat er niets anders ingaat dan de benodigde ingrediënten.

Ik besmeer de crackers ruig met een dikke portie pindakaas. Dan is het moment daar:
eet smakelijk!

Ook zo’n heerlijk potje bemachtigen?

Ilias staat in Leiden elke dinsdag op het Bevrijdingsplein, op woens- en zaterdag op de markt aan de Nieuwe Rijn, op donderdag in de Stevenshof en op vrijdag in de Merenwijk.

Showing 4 comments
 • Jessey
  Beantwoorden

  Jaaaa de lekkerste pindakaas van t land!!

 • Aatrid
  Beantwoorden

  PINDY!!!!!

  • Frances
   Beantwoorden

   Haha jaaaa alle liefde voor pindie!!

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Zonsopkomst Leiden