Buiten is het koud! Win opwarm-entreekaartjes voor de Leidse Hortus

I

n de Hortus staan dit jaar uitheemse plantsoorten uit Azië centraal. De reden? Ik geef je er 2! Het is Leiden Asia Year en de botanische tuin in Bogor (Indonesië) waar Leiden goede banden mee heeft, bestaat 200 jaar. Om dit te vieren, is er een receptenboekje gepubliceerd dat bezoekers van de Leidse Hortus gratis meekrijgen. Hiervoor schreef culinair journalist Onno Kleyn 8 Nederlandse gerechten met een Indonesische twist. In elk gerecht speelt een specerij uit Azië de hoofdrol. Gember, limoenblad of tamarinde: tijdens het doorlezen van de gerechten loopt het water me in de mond. De botanische tekeningen van Esmée Winkel doen daar nog een schepje bovenop. Ik heb mijn zinnen gezet op het gerecht met vanille.

De specerijenroute

Alle tropische specerijplanten zijn natuurlijk aanwezig in de kassen van de Hortus! Heel handig: achterin het receptenboekje vind je een looproute welke specerijen waar te vinden zijn. Tijdens mijn wandeling stuit ik in de Lage Corridor al snel op de vanilleplant. Ik zwaai naar de peulen van de vrucht, waarvan ik na een Wikipediasessie weet dat het eigenlijk bessen zijn. “Dag toekomstige vanillestokjes!”

Met de Hortus aan tafel

Gebakken gamba’s met vanille, haricots verts en chilipeper. Daar word je vanbinnen toch helemaal warm van? Dit recept is in 25 minuten al klaar! Tenminste, als je het recept volgt. Ik besluit voor de eerste keer in mijn leven gamba’s te pellen, ondanks dat het recept adviseert ‘gepelde gamba’s’ als basis te nemen. Tel bij mijn uitvoering van het recept daar dus nog een half uur bij op, maar na een klein uurtje kokkerellen staat er een watertandend lekker gerecht voor mijn neus. Eet smakelijk!

WIN: 2 entreekaarten voor de Hortus + het receptenboek

Wil jij je tijdens deze koude en donkere dagen ook opwarmen in de tropische kassen en aan de heerlijke recepten van de Hortus? Onder mijn bloglezers geef ik 2 opwarmpakketten van de Hortus weg, bestaande uit 2 entreekaarten voor de Leidse botanische tuin en een exemplaar van het receptenboek! Meedoen is heel makkelijk:

  • volg de Facebookpagina van hetverleiden.nl
  • laat in de comments onder dit artikel of onder het Facebookbericht van de winactie weten met welke specerij jij graag kookt of zou willen koken
  • deel het bericht en maak meer kans

Wie weet ben jij op woensdag 1 februari een van de gelukkige winnaars!

*Actie verlopen*

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Merel in LeidenZonsopkomst Leiden