3 plekken in Leiden waar je gratis boeken scoort

G

ratis. Het is het magische woord waar wij Nederlanders van houden. Mezelf meegerekend. Zeker in de magere maand januari waarin ik de bourgondische uitgeefmaand december nooit te boven kom. Gratis komt dan als geroepen. Staat gratis in verband met boeken, dan kun je me niet gelukkiger krijgen. Laat het nou zo zijn dat Leiden vol staat met gratis boekinitiatieven waar je boeken kunt meenemen, ruilen of geven.

Boekenhuisjes

Het lijken net vogelhuisjes, maar dan als verblijfplaats voor boeken. Je vindt ze door de hele stad, vaak bij woningen waarvan de bewoners de boekenhuisjes bijhouden en voorzien van nieuw leesmateriaal. Mijn favoriet zit op Plantsoen 45. Mijn vriend woont daar vlakbij en ik fiets altijd langs dit buurtboekenhuisje om te kijken of er iets nieuws in ligt. En dat is altijd het geval. Ik blijf me erover verbazen.

Plantsoen 45

Een ander geliefd huisje bevindt zich in de buurt van mijn werk, op Poelgeeststraat 84. Omdat ik mijn kont de hele dag op een bureaustoel parkeer, is het af en toe best de moeite waard om in mijn lunchpauze een klein ommetje te maken en de inhoud van dit schattige huisje kritisch na te lopen. Er staat zelfs een steigerhouten bank naast om even te gaan zitten en wat boeken door te bladeren. Daar word je toch vrolijk van?

Boekhuisje Poelgeeststraat 84 Leiden

De boekenzolder

Al googlemapsend ga ik op zoek naar dit boekenimperium. Dankzij mijn moeders waarschuwing dat ik niet letterlijk op zoek moet naar een zolder – het vertrouwen van mijn familie is groot – kom ik bij de Admiraal Banckertweg 21 uit. Met mijn mobiel in mijn hand zie ik er schijnbaar uit als iemand die hier nog nooit is geweest. Dat klopt. Een vriendelijke medewerkster schiet me te hulp en geeft me een toer door het gebouw. Ze vertelt me dat ze nog niet zo lang geleden zijn verhuisd, omdat de ruimte waar ze eerst zaten – ja, een echte zolder – te krap werd. Dit pand heeft minder charme, maar wel de oppervlakte. Ik kijk mijn ogen uit. Alleen maar rijen met boeken. Op de bovenste verdieping vind je literatuur in diverse talen: Spaans, Chinees of Latijns-Amerikaans.

De Boekenzolder

Beneden struin je schappen af met thrillers, romans, cabaret, natuur, geografie, fotografie en diverse andere lectuur. Er is zelfs een hele kinderhoek gemaakt waar ik me waan tussen Dikkie Dik, Nijntje en Otje. Het zijn heus niet alleen verkruimelde boeken. Je komt veel recente boeken tegen. Ik zie mensen zonder schaamte met tassen vol de zaak verlaten. Ik ga met één boek naar de toonbank. Het voelt toch gek wanneer de vriendelijke meneer achter de toonbank zegt dat ik het zo mee kan nemen. Mijn nieuwe voornemen van 2017: hier vaker naartoe gaan!

Weggeefwinkel

Nog zo’n geweldig gratis initiatief is de Weggeefwinkel op Middelstegracht 36. Toegegeven, tussen de spullen moet je wel even goed zoeken om een pareltje te vinden. Maar dat is juist de sport! De euforie wanneer je hier met een mooi exemplaar de winkel verlaat, bezorgt je de rest van de dag een jubelstemming. Naast boeken vind je hier trouwens ook serviesgoed, legpuzzels, kleding en huishoudelijke apparaten. Als ik nog student was geweest, zou ik hier klant aan huis zijn.

De Weggeefwinkel Leiden

Mijn voornemen van 2017: geven, ruilen en nemen

Heerlijk dat er gratis boeken door heel Leiden zijn te vinden. Zo zit je nooit om een boek verlegen. Heb je thuis al veuls te veul boeken? De voorraden van de initiatieven kunnen soms wel wat hulp gebruiken. Heb je nog een oud stripboek liggen, voor de zoveelste keer een Simone van der Vlugt voor je verjaardag gekregen of in een opwelling een wetenschappelijke encyclopedie gekocht die op de plank ligt te verstoffen? Breng of ruil je boek dan om bij de Boekenzolder, de Weggeefwinkel of een van de vele boekenhuisjes in de buurt. Wie weet maak je een andere stadsbewoner blij met jouw exemplaren.

Zo ruilde ik een hele stapel boeken uit mijn eigen voorraad om voor 1 boek bij elk initiatief. Ziet mijn boekenkast weer eens wat anders!

Hoe laat je je goede voornemens van 2017 slagen? Lees het in het gedicht Vooruitgang.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Goede voornemens 2017